Wikkelfolie om alles goed op z’n plek te houden

Waar is zulke folie meer dan handig voor? Voor het beschermen van dozen, natuurlijk. Dozen die gestapeld worden op pallets gaan sowieso al een beetje wiebelen. De folie maakt daar korte metten mee. Een paar slagen om de dozen wikkelen en de boel is een solide geheel met de pallet. Muurvast is het juiste woord. Dat komt omdat wikkelfolie stretchbaar is en dus perfect kan rekken. Het wordt dan ook wel aangeduid als stretchfolie, rekwikkelfolie of kort gezegd, rekfolie. Goedkoper kun je palletladingen niet inpakken en stof en vocht worden ook netjes tegengehouden door de folie. Die vaak doorzichtig is zodat je snel de lading kunt herkennen.

Geen krimpfolie

Veel mensen verwarren wikkelfolie nog wel eens met krimpfolie. Maar er is een overduidelijk verschil. Want krimpfolie wordt als een hoes over een palletlading gedrapeerd. En dan met een krimppistool behandeld. Het krimppistool verhit de folie zodat die gaat krimpen. Wikkelfolies moeten het nu juist van de strekdruk hebben. Deze folie kun je in drie soorten kopen:

  • Handwikkelfolie;
  • Machinewikkelfolie;
  • Bundelfolie.

Wat is de functie van wikkelfolie?

Heel duidelijk: allerlei losse goederen en/of kartonnen dozen tot een ‘vast’ geheel verkleven, en dan ook vaak nog met de pallet waar ze op staan. Je moet even de slag krijgen van goed wikkelen en wel zorgen voor een overlap van de wikkelbanen. Die moet minstens 10 cm maar liever 20 cm zijn. Aan de onderkant wikkel je minimaal drie keer en ook de rest moet goed ‘folie dicht’ zitten. Na het wikkelen heb je een stevig pakket gemaakt dat beschermd is tegen vuil, vocht en stof. De lading is nu klaar voor een veilig transport naar bestemming. Wikkelfolies zijn dus bedoeld om stevigheid te verkrijgen in de lading en die te beschermen tegen viezigheid.

Sterkte van wikkelfolie

Soms wil je niet dat de lading zichtbaar is voor derden, bijvoorbeeld om diefstal te voorkomen. Dan kun je gekleurde wikkelfolie kopen. Er zijn er diverse op de markt. Zo kun je ook met kleuren je ladingen categoriseren. De folies zijn verkrijgbaar in diverse rekpercentages. En ook zijn ze te koop in allerlei diktes. Die worden uitgedrukt in ‘micron’. Een micron is een duizendste van een millimeter. Hoe dikker de folie is, des te taaier hij is. De goede dikte van folie bepaal je door te kijken naar het gewicht dat ontwikkeld moet worden:

  • 6-12 micron – zeer lichte ladingen tot 150 kilo;
  • 15 micron – lichte ladingen tot 250 kilo;
  • 17 micron – ladingen tot 400 kilo;
  • 20 micron – ladingen tot 650 kilo;
  • 23 micron – ladingen (met scherpe hoeken) tot 1000 kilo;
  • 35 micron – voor zware ladingen boven de 1000 kilo;

Wanneer handmatig, wanneer met de machine?

Handmatig ladingen wikkelen is een tijdrovend proces waarbij je spierkracht moet laten zien. Het is ook niet echt goed voor de rug. Ga je nu dagelijks meer dan 15 pallets wikkelen? Dan is het verstandig voor de rug van de medewerker en voor het tijdsbestek om een wikkelmachine aan te schaffen. Hierop monteer je machinewikkelfolie. Die zit op rollen die speciaal voor wikkelmachines zijn bedoeld. Het werkje gaat nu sneller en de medewerker die het doet, heeft een betere houding.